SamaVene

Paikallisrahasta apu talouden romahtaessa

Videon alkupuolella jälleen kritisoin nykyistä rahan liikkeellelaskujärjestelmää parin esimerkin kautta. Toisella puoliskolla esittelen kuinka paikallisraha organisoidaan waltakunnan virallisen valuutan rinnalle.

Poliitikkojen sanomisista poiketen mainittakoon, että aina on vaihtoehtoja. Mitä, miten ja kenen hyödyksi toteutetaan on sitten eri asia.

 

 

Kiitos palautteista, alle keräsin lisäselityksiä ideaan (^_^)

  • videolla esitetty järjestely paikallisrahan organisoinnissa tarkoittaisi itse asiassa 100%n varantojärjestelmää (parhaassa tapauksessa yli 100%n koska käytössä ovat nuo €uroiksi vaihtamisen kulut)
  • jos valtio, pankit tai isot firmat "imisivät" paikallisrahan itselleen kuvitellen tappavansa "tuohen", niin kaupunki /kunta hyötyisivät vaihtokurssin verran "tuohi" => € -vaihdon yhteydessä.
  • Jos em. tahot eivät vaihtaisi €uroiksi, niin kaupunki/ kunta ei menetä mitään, siirretään vain sopiva määrä €uroja syrjään ja lasketaan lisää "tuohta" liikkeelle. Syrjään siirretty summahan olisi ilman "tuohta" käytetty alun perinkin kaupungin/ kunnan normaaleihin kuluihin.
  • Käytännössähän "tuohen" vaihtoeurot olisivat esim. Suomen Pankin tilillä korkoa keräämässä eli sitäkin kautta kaupunki/ kunta hyötyisi.
  • "tuohen" ja wirallisen valuutan vaihtokurssit videolla ovat viitteellisiä. Samoin pitäisi päättää miten määritellään "paikallisuus" - eli kuka hyötyisi paremmasta vaihtokurssista (max henkilökunta tai liikevaihto [suosisivat pieniä yrityksiä]? yrityksen sijainti? jne.)
  • videon "tuohet" eivät "kallistu" kulkiessaan kuten vekselit helposti tekevät. Tämä siksi, että kuka suostuisi niistä maksamaan enemmän kun niillä on selvästi ilmoitettu, kiinteä vaihtokurssi valtakunnan valuuttaan jo?
  • paikallisrahan käyttö on vapaaehtoista. Yrityksen ei ole pakko vastaanottaa siis "tuohta", samoin asiakkaan ei ole pakko ottaa sitä vastaan kaupasta - tai palkkana. Alla kuitenkin pari laskelmaa, jotka voivat muuttaa molempien halukkuutta käyttää "tuohta".

 

Esimerkki 1: "paikallisfirma" saa tuohista 95% lunastuksen yhteydesssä. Oletetaan liikevaihdon kasvavan 10% => yritys hyötyy 0,95*1,10 = 1,045. Käteen siis 4,5% enemmän "tuohta" käyttämällä ("break-even" piste on 5,3%a eli liikevaihdon on kasvettava tuon verran ettei tule tappioita)

Esimerkki 2: "paikallinen" yritys antaa ihmisille vielä 5%n alennuksen "tuohella" tehdyistä maksusuorituksista. Oletetaan tämän kasvattavan liikevaihtoa 20%in alkuperäisestä => lasku kuten edellä 0,95*0,95*1,20 = 1,083. Käteen jää siis 8,3%a enemmän "tuohen" käytöllä ("break-even" piste on 10,8%a).

Järjestely suosii/ ohjaa ihmisiä paikallisten firmojen asiakkaiksi, koska paikallisilla yrityksillä "tuohen" käytöstä on enemmän etua (parempi "tuohen" vaihtokurssi) kuin isoilla, valtakunnallisilla ketjuilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän Vastakarva kuva
Olavi Aromaa

Hienoa että jaksat puurtaa tosiasioiden parissa. Kun katselee tämän blogistanin otsikoita niin seksiasiat näyttävät olevan päällimmäisinä ihmisten ajatuksissa. Mahtoiko Rooman tuhoutuessa olla samoin? Ihmisillä kun on vekkuli tapa olla näkemättä sitä mitä ei halua nähdä. Vaikka se putoaisi päähän, niin sieltä alta kuuluisi vielä että -homojen oikeudet… -sukupuolineutraali…

Edit:
Ja Tapio Oksanen tietysti rähjäisi perussuomalaisille vielä lättäjalaksi litistyneenäkin.

Käyttäjän SamaVene kuva
Aki Järvinen

Eräiden tahojen mielestä nämäkin varmaan ovat hävittömien huutelua. Tilanne on niin absurdi etten voi olla kuitenkaan "huutelematta" (^_^)

Sijoitusvinkki: tummeli.
(mikä firma tuota tekee, niin sitä en ole jaksanut tarkistaa)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sun pitäs Aki vielä enemmän pitää meteliä tällä palstoilla,että tää "sivistyneistö" hoksas jotai..enemmistö elää kyllä niin horroksessa..

Käyttäjän SamaVene kuva
Aki Järvinen

Laittelen satunnaisesti tänne, kyllä.
Täällä on valitettavasti muutama innokas vastakommentoija, jotka täyttävät kulta/liberalisti -intoilullaan monet kommenttiosiot hyvin nopeasti samoja juttuja toistaen. En jaksa niiden selityksiä aina kumota, kun keskustelu degeneroituu todella nopeasti juupas-eipäs -tasolle.
Oh well...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sanon hyvällä kokemuksella,että tiedän miltä sinusta tuntuu :)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Omasta puolestani olisin valmis antamaan vuoden tiedonvälityspalkinnon Akin sivustolle. Lisäksi nostan vielä hattua tiedostaessani työmäärän, mitä tuo kaikki on vaatinut.

Olisi syytä lisätä peruskoulun oppimäärään.

Käyttäjän SamaVene kuva
Aki Järvinen

Kiitos, Timo, kommentista. Virheitä minullakin tulee, mutta yritänkin ennenkaikkea saada ihmisiä itse miettimään. Toisille se kelpaa, toisille ei (0_o)

Olli Polli

Hienoa tuotosta Aki. Tätä täytyy linkittää eteen päin.

Vaikka tosi on, että et saa mitään muuta muutettua maailmassa, kuin oman elämäsi. Tosin omalla esimerkilläsi voi herättää jonkun toisen muuttamaan elämänsä!

Esimerkillisesti esimerkkinä eteen päin.

Petteri Sahinjoki

Moikka Aki,

Onhan jo olemassa liikuntasetelit, kulttuurisetelit , ja monenlaisia työpaikkakohtaisia ruokakuponkeja mitä työelämässäkin pyörii.

Työantajat maksaa noilla pienen osan palkasta, ja osa tulee valtion tukena. Vai miten se nyt oli...?

Myös kunnilla on jotain palvelusetelin tapaista kait kehitteillä.

Ovatko nuo Aki lähelläkään sitä mitä tarkoitat ?
Ei varmaankaan, koska noissa liikkuu kuitenkin ne eurot taustalla.

Ehkä joillakin isoilla kauppaketjuilla tuo oma-raha voisi onnistuakkin? Jos ne onnistuisivat niillä omilla seteleillään ostamaan tavaraa ja palveluja sisään. Ja niillä voisi maksaa ostoksensa vain ko. kauppaketjussa.
Onhan tätä jossain jo kokeiltu ? Estääkö joku laki tämän? Entä verottaja?

Käyttäjän SamaVene kuva
Aki Järvinen

Mainitsemasi palvelu- yms. setelit ovat kovin rajattuja käyttökohteiltaan. "Tuohen" käyttö sitä vastoin olisi täysin haltijansa valittavissa. Mielestäni ihmisille pitääkin antaa vapaus valita.

Pyörittelen ajatusta myös tuollaisista kohdennetuista rinnakkaisrahoista erään kirjan pohjalta - niitäkin on maailmalla käytössä varsin monessa paikassa. Suomessa valtiojohdon ajattelun ongelma valitettavasti tuntuu olevan, että kaikkea järkevää pitää päästä verottamaan - vaikka toiminnasta olisi suoraa hyötyä valtiolla vähentämällä valtion panostuksen tarvetta.

Videolla esitetyt €uroiksi vaihtokurssit olivat suuntaa antavia, mutta niiden ajatus on nimenomaan kannustaa niiden KÄYTTÖÖN. Ja kuka maksaa veroja, niin sitä kautta kaupungille/kunnalle palaava seteli on taas laitettavissa välittömästi kiertoon. Itse asiassa tässä on ns. 100% varantojärjestelmä "tuohien" kohdalla käytössä.

Kyselin sekä Kuopion verotoimistosta että finlex.fi kautta paikallisrahoista aiemmin, mutta eivät ilmeisesti ymmärtäneet kysymystäni, koska vastaukset olivat harvinaisen ympäripyöreitä. Pitänee laittaa sähkistä ja video niin josko nyt saisi paremman vastauksen (^_^)

K Veikko

Paikallisraha perustuu velkaan. Liikkeellelaskijan sitoumukseen jonkin "rahan"arvoisen tuotteen tai palvelun luovuttamisesta rahan esittäjälle.

Käyttäjän SamaVene kuva
Aki Järvinen

Et sitten katsonut videota?
Esitin, että kunta/kaupunki pitää €uroja jemmassa ja laskee liikkeelle maksusitoumuksia vastaavan määrän. Kuka tahansa voi vaihtaa koska tahansa takaisin €uroiksi TAI maksaa kunnallis/yhteisöveroja 1:1 suhteella. Käytännössä siis 100% reservijärjestelmä - tai no, itse asiassa yli 100%, koska käteiseksi vaihtaminen maksaa hieman. Tarkoitus ohjata kuluttamaan paikallisrahaa hyödylliseen.
Kaikki rahathan ovat velkasuhteita, kyllä.

K Veikko

Pointtini on siinä, että toimivassa rahajärjestelmässä et pääse eroon velkaperusteisuudesta. Rahan arvo on enintään se mikä on liikkeellelaskijan (velallisen) maksukyky (x maksuhalukkuus). Vekselin arvo lisääntyy sen mukaan mitä enemmän siirtäjiä siinä on.

    Oletko tutustunut tähän vekselityyppiseen rahaa, jonka väärentäminen estetään allekirjoituksia ketjuttamalla. Sillä on myös netissä oleva ja toimiva pörssi.

http://sciencelinks.jp/j-east/article/200410/00002...

Miksi muuten [Kuopion] kaupunki tarvitsee monta erilaista kurssia valuutan lunastamiseen? Valuuttasääntely aiheuttaa aina huomattavat lisäkustannukset yhteisölle.

Käyttäjän SamaVene kuva
Aki Järvinen

Videon esimerkin mukaisessa maksusitoumuksessa ei lapun hinta nouse eteenpäin kulkiessaan, koska sille ei luvata yhtään enempää €uroja lunastushetkellä kaupungin/kunnan toimistossa. Se toimisi aivan samoin kuin normi€urosetelit kaupassa tänään.

Suostuisitko maksamaan kaupassa "tuohilla" jos kauppias haluaisi siitä esim. 2% ylimääräistä? Sinun EI TARVITSE suostua, koska voit maksaa "tuohella" kunnallisverojasi täysimääräisesti. Kauppaan maksaisit kauppiaan niin halutessa normi€uroilla kuten tähänkin asti. Kauppias tietää tämän EIKÄ MYÖSKÄÄN OLE PAKOTETTU vastaanottamaan "tuohta". Kauppiaan valinta.

Sen sijaan kauppias, joka huolii "tuohta" tod.näk. saa aikaisempaa enemmän asiakkaita ja pienestä "tuohen" käyttömaksusta (ne videolla esitetyt lunastusmaksut olivat vain viitteellisiä) huolimatta saa enemmän voittoa.

Esim. paikalliskauppias saa tuohista 95% lunastuksen yhteydesssä, mutta oletetaan hänen liikevaihdon kasvavan 10% -> hän hyötyy 0,95*1,10 = 1,045. Käteen siis 4,5% enemmän kuin ilman "tuohen käyttöä" - tarkoitus on siis samalla myös ohjata ihmisiä paikallisten firmojen asiakkaiksi, koska ne hyötyvät "tuohesta" enemmän kuin isot, valtakunnalliset ketjut.

--xxx--

Harmi kun linkkisi tekstiä ei saa luettavaksi ilmaiseksi (ó_ò)
Sinänsä Japanissa on käsittääkseni paljon tällaisia rinnakkaisvaluuttoja toiminnassa maan laajuisestikin. ...tämän pitäisi tietenkin kannustaa meikäläistä jatkamaan japaninkielen opintoja (^_^)

K Veikko

Olikohan tämä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

Tuo kaupunkivaluutta pitäisi saada pyörimään digitaalisesti. Muuten käyttökustannukset ovat liian isot ja sitä kannattaisi (kierrossakin) käyttää vain isoihin ostoksiin. Olemassa olevia korttimaksulaitteita ei varmaankaan voi lisenssisyistä käyttää.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Suosittelisin markkaa takaisin ja sen käyttöä ainoastaan Suomen sisäisenä valuuttana. Eurolla (tai sen kuollessa dollarilla tai yuanilla) kansainvälinen kauppa.

Tuolla vältettäisiin Veikon mainitsemat aluevaluuttojen käsittelykustannukset (tai jakautuisivat järkevämmin)

Toimituksen poiminnat